Iğdır İli Kanser Danışma Komisyonu 4 Şubat Dünya Kanser Gününde Toplandı
Uluslararası Kanser Kontrol Örgütü tarafından ilk olarak 2005 yılında düzenlenen Dünya Kanser Günü etkinlikleri, takip eden yıllarda her yılın 4 Şubat günü küresel düzeyde yürütülen kampanyalarla geleneksel hale getirilmiştir. Kanserle ilgili bilinç düzeyini artırarak bireyleri hastalığa karşı harekete geçirmek amaçlanmaktadır. Ülkemiz de bu örgütle yakın işbirliği içindedir (1). Uluslararası Kanser Kontrol Örgütü 2025 yılından itibaren üç yıllık yeni 'United by Unique' -“Eşsizliğimizle bir aradayız” kampanyası, kanser bakımının sunumunda, kanserden etkilenen bireylerin benzersiz deneyimlerini ve ihtiyaçlarını tanıyan, eşitlikçi ve merhametli, insan odaklı bir yaklaşım çağrısında bulunuyor. Kanserle yaşanan her deneyimin benzersiz olduğunu ve herkesin benzersiz ihtiyaçları, benzersiz bakış açıları ve anlatacak benzersiz bir hikayesi olduğunu kabul ediyor (2).
Dünyada yaklaşık her 6 ölümden birinin, ülkemizde ise her 5 ölümden birinin kanser nedeniyle gerçekleştiği görülmektedir. Kanserin en önemli risk faktörleri; tütün kullanımı, yüksek beden kütle indeksi (fazla kilolu ya da şişman / obez olma), meyve ve sebzeden fakir beslenme, yetersiz fiziksel aktivite ve alkol tüketimidir. Günümüz şartlarında kanserlerin yaklaşık üçte birinin, risk faktörlerinden kaçınma ve mevcut kanıta dayalı önleme stratejilerinin uygulanması yoluyla önlenebilir olduğu bilinmektedir. Ayrıca, erken tanı konmuş ve uygun şekilde tedavi edilmişse birçok kanserin iyileşme olasılığının da yüksek olduğu bilinen bir gerçektir (1).
Ülkemizde meme, rahim ağzı, kalın bağırsak kanserleri için tarama programı yürütülmektedir;
· Meme kanseri taraması; 40-69 yaş arasındaki kadınlara yılda bir kez klinik meme muayenesi yapılmakta, 2 yılda bir mamografi çekilmektedir.
· Rahim ağzı kanseri taraması; 30- 65 yaş arası kadınlara 5 yılda bir HPV-DNA testi ile yapılmaktadır.
· Kalın bağırsak kanseri taraması; 50-70 yaş arasındaki kadın ve erkeklere 2 yılda bir Gaitada Gizli Kan Testi (GGK) yapılmakta, 10 yıl da birde kolonoskopi önerilmektedir (1).
Tarama sonrasında pozitif ya da şüpheli bulunan kişiler ikinci, üçüncü basamak sağlık kuruluşlarına yönlendirilmekte ve ileri tetkikler yapılmaktadır. Teşhis ve tedavi hizmetleri ikinci ve üçüncü basamak sağlık kuruluşları tarafından yapılmaktadır (1).
Aile Sağlığı Merkezleri ve Kanser Erken Teşhis ve Tarama Merkezi (KETEM)’nden bu kanserlere yönelik taramalar ücretsiz ve randevuya gerek olmadan gerçekleştirilmektedir.
İlimizde kanserden korunma, kanser taramalarını ve tarama sonrası takiplerini arttırmaya yönelik4 Şubat 2025 tarihinde İl Sağlık Müdürlüğü Ek Hizmet Binası toplantı salonunda Kanser Danışma Komisyonu toplanmıştır. İl Sağlık Müdürlüğü ve bağlı kurumların personelinin, paydaş kurumların katıldığı toplantıda kanser bilgisini, kurumlar arası iş birliğini, tarama sonrası sürecin takibini artırmayla ilgili kararlar alınmıştır.
Kaynaklar
1. TC Sağlık Bakanlığı Halk Sağlığı Genel Müdürlüğü. [Çevrimiçi] [Alıntı Tarihi: 4 2 2025.] https://hsgm.saglik.gov.tr/tr/haberler/4-subat-duenya-kanser-guenue.html.
2. UICC. [Çevrimiçi] [Alıntı Tarihi: 4 2 2025.] https://www.uicc.org/news-and-updates/news/world-cancer-day-towards-people-centred-cancer-care.
Iğdır İl Sağlık Müdürlüğü Kanser Erken Teşhis, Tarama ve Eğitim Merkezi (KETEM) Adres: Iğdır Dr Nevruz Erez Devlet Hastanesi Giriş Kat İdari Giriş Kapısı Çocuk Acil Karşısı Pir Sultan Abdal Mah. İlhan Aliyev Cad. No:243 Merkez/Iğdır